7 tuintips voor de lente

7 tuintips voor de lente

Eindelijk is het zover: de lente is begonnen. Dit betekent dat we de handen weer vuil kunnen maken door allerlei klusje in de tuin. Wij stellen 7 tuintips voor de lente op die u gemakkelijk zelf kunt gaan doen. U hoeft dus niet in het bezit te zijn van groene vingers, maar dat mag wel.

Tuintip 1: Bemesting

Planten komen rond de lente uit hun winterslaap. Om volledig op kracht te komen hebben ze een beetje hulp nodig. Bemest daarom uw tuin in het voorjaar.

Op deze manier beschermt u de planten tegen ziektes, schimmels en ongedierte zoals bladluis.

Tuintip 2: Snoeien

Naast het bemesten is ook het snoeien een mooi klusje voor in het voorjaar. Veel gewassen zoals heesters die na juni bloeien moeten na de vorstperiode gesnoeid worden. Overigens is het belangrijk om goed gereedschap te hebben. Dit maakt het tuinonderhoud niet alleen makkelijker maar geeft ook een mooier resultaat. Rafelige sneden verhogen de kans op ziektekiemen en schimmels

Tuintip 3: Grasmaaien

In de lente kan het gras weer gemaaid worden. Doe dit in de maand maart eens per 2 weken. Zo breng je de groei weer op gang. Bij de eerste keer maaien moet er rekening gehouden worden met de kwetsbaarheid van het gazon.

  • Stel de maaimachine 4 cm hoger in dan normaal
  • Niet maaien met nat weer
  • Gooi na het maaien wat mestkorrels op het gazon

Tuintip 4: Haal de lente in de tuin

Plant violen in plantenbakken. Zo heeft u direct meer kleur in de tuin en creëert u een voorjaarsgevoel. Om het af te maken kunt u ook wat narcissen planten.

Tuintip 5: Kalk strooien

De grond in de tuin gaat naar verloop van tijd verzuren. Hierdoor ontstaat er mos in het gazon en kan de groei van beplanting worden verslechterd. Om dit te voorkomen kan er kalk gestrooid worden zodat de PH-waarde in orde blijft. Overigens kunt u de PH-waarde zelf eenvoudig checken met een PH-bodemtest.

Tuintip 6: Groene aanslag verwijderen

Nu de zon weer schijnt kunnen we het terras weer uit de stalling halen en weer genieten van de eerste zonnestralen. Voordat u dit kunt doen is het verstandig om de bestrating of het terras schoon te maken en de groene uitslag te verwijderen. Gebruik voor het mooiste resultaat een milieuvriendelijke terrasreiniger. Extra tip: gebruik geen hoge drukreiniger. Hiermee verwijdert u de groene aanslag maar beschadigt u de tegel waardoor de aanslag sneller terugkomt.

Tuintip 7: Vogelhuisjes ophangen

Tuinen die leven zijn de mooiste tuinen. Daarom deze laatste tip. Hang hogelhuisjes op. Dit fladderspel is ook nog eens leuk om te kijken.

Zii Tuinen

Met deze 7 tuintips hopen we dat u tuin nog een beetje mooier wordt. Nog meer tips nodig of liever iemand die het tuinonderhoud voor u uitvoert? Zii tuinen Heerhugowaard helpt u graag.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin?
We komen graag bij u langs voor een adviesgesprek!

Neem contact met ons op